نگاهی بر انقلاب کره ای هیوندای سوناتا هیبریدی ۲۰۱۸
هیوندای سوناتا جزو اولین دسته از خودروهای سدان کره ای است که در بازار کشور موفقیت خوبی کسب کردند و این خودرو از نسل پنجم خود که به صورت گسترده در بازار ایران عرضه شد همواره جزو خودروهای محبوب، پر فروش و خوشنام وارداتی بازار بوده است. گرچه سوناتا کاستی هایی را در برابر رقبای ژاپنی خود در بخش کیفیت ساخت داشت اما موفقیت آن در حدی بود که حضور آن در بازار تا کنون تداوم داشته و حالا نسل هفتم هیوندای سوناتا با کد LF در ایران و پیش روی ما قرار دارد.
جهش سوناتا در فروش زمانی صورت گرفت که نسل ششم این خودرو با نام سوناتا YF به بازار عرضه شد و در آن زمان بسیاری این خودرو را CLS کره ای ها می نامیدند. سوناتا YF خودروی خیلی قابل توجهی از نظر توانایی های حرکتی نبود اما ظاهر زیبا و جذاب در کنار امکانات بالای این خودرو سبب شد تا در بازار فروش موفق تر از رقبای خود عمل کند اما با معرفی مدل LF در سال ۲۰۱۴ این موفقیت ادامه پیدا نکرد و سوناتا LF هیچگاه موفق نشد تا آن فروش بالای نسل ششم را تجربه کند. اما گویا هیوندای نیز متوجه شد که LF چندان از نظر طراحی برگ برنده ای در برابر رقبای خود ندارد و حتی رقیب هموطن این خودرو یعنی کیا اپتیما توانسته عملکرد بهتری را در بازار فروش داشته باشد. برای همین هیوندای در سال ۲۰۱۷ اقدام به رونمایی از فیس لیفت سوناتا LF با ظاهری بروز و جذاب کرد. نسخه ی هیبریدی این خودرو به تازگی به بازار ایران نیز راه پیدا کرده است.
شکل ظاهری هیوندای سوناتا
هیوندای به شکل ماهرانه ای توانسته ظاهر آرام و عاری از هیجان سوناتا LF را در مدل جدید به یک گربه ی وحشی بدل کند. به هر بخشی از جزییات نمای جلوی خودرو که دقت کنید متوجه می شوید که هیوندای به شکل ماهرانه ای آن بخش را اسپرت و زیبا طراحی کرده، در عین حال به سادگی می توان مشخصه های طراحی محصولات روز هیوندای را هم در سوناتا فیس لیفت مشاهده کرد. خودرو جلو پنجره ای بزرگ و شش ضلعی دارد که در مرکز آن آرم بزرگ هیوندای قرار گرفته است. در دو سمت این جلوپنجره چراغ هایی که کمی شباهت به هیوندای النترا دارند قرار گرفته اند و ظاهر آنها خیلی پخته تر و بهتر از چراغ های مدل پیش از فیس لیفت است. دو بخش مشکی رنگ اطراف سپر جلو هم نوارهای LED را در خود جای داده اند که این چراغ ها در هنگام روشن بودن گرافیکی زیبا و خاص را ایجاد می کنند. هیوندای در همین حال با قرار دادن یک نوار کرومی در پایین سپر جلو سعی کرده کمی چاشنی لوکس بودن را نیز به محصول خود اضافه کند و به این ترتیب بتواند هر نوع مشتری را با هر سلیقه ای به سمت سوناتا بکشاند.
کمترین تغییرات را در نمای جانبی خودرو می توان دید چون زاویه سقف، درها و پنجره های خودرو بدون تغییر باقی مانده اند. البته چنین موردی طبیعی است چون با یک خودروی صد درصد جدید روبرو نیستیم و این یک مدل فیس لیفت است. طرح رینگ ها اما متفاوت با مدل سال گذشته است و یک بخش تیره رنگ به رینگ ها اضافه شده است که ظاهر آن ها را اسپرت تر می کند. طرح رینگ ها نیز خاص است و دلیل آن این است که رینگ های مدل هیبریدی باید ضریب درگ پایین تری در مقایسه با رینگ های معمولی داشته باشند. نوار کرومی که چراغ جلو را به شیشه های جانبی متصل می کند و از نکات جالب طراحی سوناتا است.
موتور هیبریدی بدون تغییر
هیوندای در مدل ۲۰۱۸ زحمت تغییر در بخش فنی را به خود نداده است و شاهد بکار گیری همان مجموعه هیبریدی قبلی در این مدل نیز هستیم. سوناتا هیبریدی از یک موتور بنزینی ۴ سیلندر به حجم ۲ لیتر استفاده می کند که این موتور توانایی تولید ۱۵۴ اسب بخار قدرت و ۱۹۰ نیوتن متر گشتاور را دارد. انتقال نیرو در این خودرو بر خلاف بسیاری از خودروهای هیبریدی بازار که به گیربکس های CVT مجهز هستند توسط یک گیربکس شش دنده ی اتوماتیک انجام می شود. منتهی بین موتور بنزینی و گیربکس یک موتوربرقی نیز قرار دارد که می تواند ۵۱ اسب بخارقدرت و ۲۰۴ نیوتن متر گشتاور را تولید کند. جالب است بدانید که در نسخه ی پلاگین هیبریدی که در بازار ایران موجود نیست موتور الکتریکی دارای قدرت ۶۷ اسب بخار و گشتاور ۲۰۴ نیوتن متر است. قدرت کلی سیستم هیبریدی هم ۱۹۳ اسب بخار و در مدل پلاگین هیبریدی ۲۰۲ اسب بخار است. در سوناتا هیبریدی از یک باتری لیتیوم پلیمر با ظرفیت ۱.۷۶ کیلووات ساعت استفاده شده است. نصب این باتری در بخش عقبی خودرو سبب شده تا حجم صندوق عقب این خودرو به ۳۷۶ لیتر کاهش پیدا کند.در خصوص مصرف سوخت هم باید اشاره کنیم که مصرف شهری سوناتا هیبریدی ۲۰۱۸ معادل ۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر، مصرف جاده ای آن ۵.۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر و مصرف ترکیبی آن ۵.۶ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است.
خودروهای هیبریدی در دراز مدت هزینه ی پایینی دارند. در یک رانندگی روزمره و شهری که متوسط سرعت پایینی داشته باشد معمولا این خودروها به صورت هیبریدی سری کار می کنند یعنی موتور بنزینی تنها به عنوان یک ژنراتور برای شارژ باتری عمل می کند و نیرویی را به چرخ ها ارسال نمی کند. این یعنی فشار کمی روی این موتور است و مطمئنا عمر بالاتری خواهد داشت. از طرفی در حالت تمام برقی نیز موتور بنزینی خاموش است و سوختی مصرف نمی شود.یعنی در این اتومبیل هیبریدی نه تنها در هزینه ی بنزین صرفه جویی می کنید بلکه در هزینه ی استهلاک نیز صرفه جویی می کنید. موتور کوچک سوناتا هیبریدی که در حالت برقی خاموش است نیاز کمی به روغن موتور دارد و فواصل سرویس روغن آن نیز می تواند بیشتر از خودرویی باشد که تنها یک موتور بنزینی دارد. همه ی اینها یعنی کاهش هزینه ی نگهداری این خودروهای هیبریدی. یک نکته در مورد این خودرو اما ضریب تراکم بالای آن است که ۱۳.۵ به یک است و عدد بالایی محسوب می شود. البته نمی دانم که آیا کمپانی استفاده از مکمل سوخت را برای این خودرو توصیه کرده است یا نه اما با توجه به تجربه ی نگارنده احتمالا مکمل های اکتان افزا برای چنین موتوری لازم خواهند بود.
آپشنها و امکانات رفاهی
واردات سوناتا هیبرید و تمام بنزینی ۲۰۱۸، تابع ارزش دلار و نیاز بازار داخلی است. با این اوصاف، فهرست آپشنها متغیر خواهد بود. در بازار جهانی، ۲ تیپ اصلی برای سوناتا بنزینی وجود دارد که استاندارد و اسپرت نام دارند. مهمترین تفاوت ظاهری این مدلها، از طرح جلوپنجره قابل تشخیص است که در نسخهی استاندارد، خطوط افقی و در نمونهی اسپرت، طرح مشبک دارد. رنگهای بدنه، سفید، سیاه، قرمز، خاکستری، نقرهای، آبی روشن و آبی تیره هستند. طرح رینگها نیز متنوع خواهد بود و سایزهای ۱۶، ۱۷ و اینچ را پوشش میدهد. سوناتا هیبرید و پلاگین هیبرید، تفاوت ظاهری چندانی با نمونهی بنزینی استاندارد ندارند و صرفا در بعضی نمونههای پلاگین از رینگهای اختصاصی استفاده شده است. سوناتا ۲۰۱۸، در تیپهای SE، SEL، لیمیتد، اسپرت، اسپرت ۲.۰T و لیمیتد ۲.۰T عرضه میشود. ارزانترین نسخه با کد SE، دارای روشنایی روز، چراغهای خاموش و روشن خودکار، ورود بدون کلید، استارت دکمهای، فرمان تلسکوپی، صندلیهای جمعشوندهی عقب، نمایشگر لمسی ۷ اینچ میان داشبورد، نمایشگر ۳.۵ اینچ تکرنگ پشت فرمان، ناوبری ماهوارهای، سیستم صوتی ۶ بلندگو با درگاه USB و AUX، امکان ارتباط تلفنی از طریق بلوتوث، سیستم هماهنگ با اپل کارپلی و اندرویداتو خواهد بود.
سوناتا ۲۰۱۸، در تیپهای SE، SEL، لیمیتد، اسپرت، اسپرت ۲.۰T و لیمیتد ۲.۰T عرضه میشود. ارزانترین نسخه با کد SE، دارای روشنایی روز، چراغهای خاموش و روشن خودکار، ورود بدون کلید، استارت دکمهای، فرمان تلسکوپی، صندلیهای جمعشوندهی عقب، نمایشگر لمسی ۷ اینچ میان داشبورد، نمایشگر ۳.۵ اینچ تکرنگ پشت فرمان، ناوبری ماهوارهای، سیستم صوتی ۶ بلندگو با درگاه USB و AUX، امکان ارتباط تلفنی از طریق بلوتوث، سیستم هماهنگ با اپل کارپلی و اندرویداتو خواهد بود.
بررسی فنی
کمری بر خلاف ۲ رقیب دیگر، دارای نسخهی پلاگین هیبرید در بازار جهانی نیست و سدان پلاگین هیبرید هوندا، با نام اینسایت در خارج از ایران عرضه میشود.ارزانترین نسخهی سوناتا ۲۰۱۸، دارای ترمز ضد قفل (ABS) همراه ترمز کمکی (BA) و تقسیم هوشمند نیروی ترمز (EBD)، مدیریت تعادل (VSM)، کنترل لغزش (TCS)، هشدار نقطهی کور و تعویض لاین، سنسور پارک عقب و ترافیک است. دیگر امکانات ایمنی در نسخههای مختلف سوناتا که ممکن است بهصورت پیش فرض یا به انتخاب خریدار روی خودرو نصب شوند، شامل : ترمز خودکار با قابلیت تشخیص عابر پیاده، هدایت هوشمند بین خطوط، حفظ خودرو در شیب، سنسورهای پیرامون بدنه و تماس خودکار با پلیس یا فوریتهای پزشکی به هنگام حادثه.
ارزانترین نسخهی سوناتا ۲۰۱۸، دارای ترمز ضد قفل (ABS) همراه ترمز کمکی (BA) و تقسیم هوشمند نیروی ترمز (EBD)، مدیریت تعادل (VSM)، کنترل لغزش (TCS)، هشدار نقطهی کور و تعویض لاین، سنسور پارک عقب و ترافیک است. دیگر امکانات ایمنی در نسخههای مختلف سوناتا که ممکن است بهصورت پیشفرض یا به انتخاب خریدار روی خودرو نصب شوند، عبارتند از: ترمز خودکار با قابلیت تشخیص عابر پیاده، هدایت هوشمند بین خطوط، حفظ خودرو در شیب، سنسورهای پیرامون بدنه و تماس خودکار با پلیس یا فوریتهای پزشکی به هنگام حادثه.
صحبت از ارزش کیفی و تواناییهای سوناتا ۲۰۱۹ با مقایسهی این خودرو نسبت به رقبا، نمود بهتری پیدا میکند. پیشتر اشاره شد که مدیران هیوندای، تویوتا کمری را هدف خود قرار دادهاند و البته سدان کرهای را با آستانه قیمتی نزدیک به این محصول (۵۰۰ دلار ارزانتر) تولید میکنند. از سویی دیگر، هوندا آکورد هم در کلاس سدانهای خانوادگی حضور دارد که در صورت واردات مجدد توسط نمایندگی، در ایران قابل خرید خواهد بود. با نگاهی گذرا به سایتهای معتبر خارجی متوجه شدیم رقابتی تنگاتنگ میان کمری، آکورد و سوناتا در ردهبندیهای مختلف این کلاس وجود دارد و برتری مطلق به هیچکدام داده نشده است. ذکر این نکته نیز اهمیت دارد که کمری بر خلاف ۲ رقیب دیگر، دارای نسخهی پلاگین هیبرید در بازار جهانی نیست و سدان پلاگین هیبرید هوندا، با نام اینسایت در خارج از ایران عرضه میشود.در بحث ظاهری چنانچه طرفدار برند خاصی نباشید نظری مثبت نسبت به طراحی بدنهی سوناتا خواهید داشت. این خودرو، اسپرت و جوانپسند به نظر میرسد؛ اما به طور واضح، از دیگر سدانهای مشهور جهان الگوبردای نشده است. نسلهای گذشته، تا حد زیادی محافظه کارانه طراحی میشدند؛ اما در مدل ۲۰۱۹، میتوان به ترکیب مدرن چراغها با بدنهی کشیده و کاپوت عقب کوتاه، امتیاز بالایی داد. نسخهی اسپرت سوناتا درصورت واردات به ایران، میتواند برای علاقه مندان به خودروهای سرعتی با ظاهر هیجانانگیز، جذابیت بیشتری نسبت به کمری و آکورد داشته باشد.